Algemeen

Welke verzekering is de beste keuze voor jouw auto?

Als je een auto hebt, moet je deze verzekeren. Zonder autoverzekering mag je niet op de openbare weg rijden. Gelukkig is het niet moeilijk om een verzekering voor je auto af te sluiten. Je moet alleen wel even weten waar je op moet letten, want je wilt niet het risico lopen dat je niet goed verzekerd bent. De kans is groot dat je dan te veel betaalt voor je polis of dat je schade niet uitgekeerd krijgt. Om dat te voorkomen laten we je graag zien hoe je een verzekering op maat kunt afsluiten. Zo zorg je ervoor dat je niet alleen optimaal verzekerd bent, maar ook dat je geen euro meer uitgeeft dan nodig is. 

Stap 1: kijk naar de leeftijd van je auto als je een polis zoekt

Wie een verzekering voor zijn auto wil afsluiten, kan allerlei zaken overwegen: moet je kijken naar het merk van je auto? Moet je kijken naar wat de laagste maandpremie is? Het antwoord is: kijk naar de leeftijd van je auto. Je verzekeraar doet dit namelijk ook. Dit omdat de dagwaarde van je wagen van doorslaggevend belang is wanneer je een verzekering wilt afsluiten. Hoe nieuwer je auto, hoe hoger de dagwaarde ervan zal zijn, wat betekent dat je hem dus uitgebreider kunt verzekeren. Omgekeerd geldt hetzelfde: heb je een heel oude auto gekocht, dan hoef je daar niet een zeer uitgebreide verzekering aan te koppelen. De kans is namelijk groot dat het herstellen van de schade duurder is dan een andere auto kopen. Vandaar dat je moet kijken naar de leeftijd van je auto als je een polis wilt afsluiten. 

Stap 2: kies de passende basisverzekering voor je auto

De verplichte basisverzekering bestaat uit drie opties. De eerste is de all-risk autoverzekering. Dit pakket wordt aangeraden voor auto’s die maximaal zes jaar oud zijn. Zoals de naam al zegt, ben je met dit pakket tegen alle mogelijke vormen van schade verzekerd. Dat onderscheidt dit pakket ook van de overige pakketten. Je kunt namelijk ook schade op je verzekeraar verhalen wanneer je deze zelf veroorzaakt hebt, bijvoorbeeld tijdens een aanrijding. Anders ligt dit met het WA+ Beperkt Casco pakket. Deze wordt aangeraden aan auto’s van zes tot negen jaar oud. Je kunt hier nog altijd veel schade mee claimen, maar niet wanneer je deze zelf tijdens een door jou veroorzaakt ongeluk opgelopen hebt. Wel kun je hulp krijgen wanneer je schade door een aanrijding met een loslopend dier hebt gehad, wanneer er in je wagen ingebroken is of wanneer je brandschade hebt opgelopen. Tot slot is er nog de WA-basisverzekering. Dit pakket is voor wagens ouder dan negen jaar. Je voldoet hier enkel mee aan je wettelijke plicht een verzekering te hebben. 

Stap 3: stem je polis geheel af op jouw wensen

Heb je de basisverzekering eenmaal geregeld, dan is het tijd om te kijken naar aanvullende opties. Hiermee kun je maximaal voordeel halen uit je verzekering. Je kunt bijvoorbeeld pechhulp toevoegen. Dit stelt je in staat om altijd hulp in te schakelen wanneer je met je auto langs de kant van de weg komt te staan. Je kunt ook een inzittendenverzekering afsluiten. Neem je vaak mensen mee in je wagen, dan kun je eventuele schade die je hen berokkend hebt, altijd snel uitkeren. Kijk even op de site van je verzekeraar om te zien wat alle opties zijn. Stel je ideale polis gelijk samen en je kunt hem meteen afsluiten. Je kunt dan vandaag nog de weg op met een verzekering waar je optimaal de vruchten van plukt.

Geef een reactie